Hírek, újdonságok, érdekességek a
világából
ITT A
TŰS HENGER!
2008. NOV. 8.

HATÓANYAGOK
BEJUTTATÁSA
 
MI  IS  AZ  A
MEZOTERÁPIA?
 
MEZOTERÁPIA
TŰ NÉLKÜL IS
 
MEZOTERÁPIA
TÖRTÉNETE
 
BŐRFIATALITÁS
MEZOTERÁPIÁVAL
 
PIGMENTFOLTOK
KEZELÉSE
 
TERHESSÉGI
CSÍKOK, STRIÁK
 
LINKEK
 

mezoterapia.hu/a_hirek utoljára frissítve:
2011. dec. 12.


PROFESSZIONÁLIS BŐRÁPOLÁS –
MEZOTERÁPIÁS KEZELÉSEK KIEGÉSZÍTÉSÉRE

Bővebb info: (+36 20) 270-9777A kozmetikai mezoterápiás (hengeres és/vagy elektroporációs) eljárások a bőr legfontosabb esztétikai problémáinak hatékony és eredményes kezelésében segítenek. Mivel a bőr rugalmatlanságát, petyhüdtségét és dehidráltságát a bőr alatti kötőszöveti rétegben végbemenő elváltozások okozzák, kezelésük hagyományos kozmetikai termékekkel nehezen megoldható. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy komolyabb műtéti beavatkozás sem ad tartós eredményt, ha nem párosul hozzáértő bőrápolással. Ez utóbbi hiányában a bőr gyorsabban öregszik, lassabban gyógyul, öröklött hajlamaink és bőrproblémáink fokozottabban jelentkeznek.

Egyre több és jobb sejtszabályozó technológiát és hatóanyagot ismerünk meg, melyekkel már sejtszinten is képesek vagyunk stimulálni a szervezetünket, ha nem működik megfelelően. A bőrápolás kutatása során elért eredményeknek köszönhetően kiváló antioxidánsokat és öregedésgátló termékeket használhatunk bőrünk hibáinak kijavítására, az öregedési folyamatok lassítására. A kozmetikai mezoterápiás (hengeres) kezelést követően - bőrérzékenységtől függően - néhány napig bőrpír és a mechanikus behatás (mikroszúrások) miatt kisebb - nagyobb mértékű hámlás jelentkezhet. Tapasztalatom szerint, ezek a tünetek jelentősen csökkenthetők a Rejuvi Super Soothing Lotion és a Super Soothing Cream használatával, melyek a kezelés utáni időszakban segítik a bőr regenerálódását, fokozottabb táplálását. Mindkét termék összetevői szinergikusan erősítik egymás érzékenységet csökkentő és gyógyító hatását. A készítmények kifejezetten a gyümölcssavas -,kémiai-,mikrodermabráziós - és lézeres hámlasztások ill. egyéb agresszív beavatkozások elő- és utókezeléséhez lettek kifejlesztve. Nem tartalmaznak a bőrt megterhelő ásványi olajat, színezéket, parfümöt és kémiai tartósítószert.

A retinoidok az A-vitaminhoz hasonló kémiai szerkezetű, azzal azonos vagy legalábbis hasonló biológiai hatású vegyületek közös neve. Antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megkötik a szabadgyököket, megnövelik az irha vérellátását, szabályozzák és felgyorsítják a sejtek cserélődését, segítik a kollagén növekedését. Nemcsak a "felszínen" dolgoznak, mint az AHA és a BHA savak, hiszen lejutva az irháig (dermisig) visszaprogramozzák az UV sugarak által megsérült DNS molekulákat, újra egészségessé téve azokat.

Ahhoz hogy a retinol a bőrben feladatát el tudja látni, retinolsavvá kell konvertálódnia, ami két biológiai átalakulással megy végbe. Először a retinol (alkohol) retinolaldekiddé alakul a bőr enzimjeinek hatására, majd ezután retinolsavvá, miközben a kezdeti relatívan magas százalékú retinolból, lehet hogy csak minimális mennyiségű retinolsav keletkezik. Ezért a retinol tartalmú felirat még nem elegendő garancia arra, hogy egy igazán hatásos és aktív öregedésgátlő kozmetikumot vásároltunk, hiszen a drogériák is tele vannak retinol tartalmú krémekkel, amelyektől akár 10 - 15 évet is fiatalodhatunk (a gátlástalan reklámok szerint legalábbis). Egy termék hatásossága viszont attól függ, hogy melyik fajta és milyen koncentráltságú A-vitamint tartalmazza, milyen formában.

A Rejuvi Retinoid készítményei kimagaslóan hatékonyak (Retinoid Formula, Retinyl Serum és Vitamin A Complex Night Gel) amelyek magas koncentrációban tartalmaznak A-vitamint, stabil A-vitamin komplex formában (retinol, retinyl-acetat, -propionat és -palmitat). Kiválóan képesek beszívódni a bőrbe a bőr zsírnemű anyagain keresztül és hasznosulni, hiszen a természetes retinoid is zsírban oldható.

Akné hajlam esetén az alacsony lipidtartalmú Night Gel-t célszerű használni, akár a Normalizing Cream vagy Skin Conditioner mellett.

A Rejuvi által kifejlesztett anti-androgen acne kezelés pedig egészen újszerű és többféle hatásmechanizmusra épülő készítményei és kezelései ritkán tapasztalt eredményhez vezetnek. Hatóanyagai között megtalálható a glikolsav, a szalicilsav, a tejsav, a cink-szulfát, az urea-peroxid, a piridoxin Hcl, a papain, a teafaolaj és a ligetszépe olaj. A speciális kombinációk sikeresen gátolják a bőrben az androgén aktivitást és az ebből származó bőrproblémák megjelenését.

Az AHA és BHA savak a bőr legfelsőbb rétegének eltávolításával felgyorsítják a sejtképződést a felhám (epidermis) alsóbb rétegeiben, a hatóanyagok könnyebben a bőrbe juttathatóak, a bőr simább és hidratáltabb lesz. Mivel a szalicilsav (BHA) a bőr zsírtartalmán keresztül jut be a pórusokba, segíti megakadályozni a sejtek összetorlódását a szőrtüszőben, ezért elsősorban a mitesszeres, aknés bőrre előnyös az alkalmazása.

Természetesen a kétféle sav szinergiában való hatása és használata is lehetséges. A Rejuvi Peeling Formulájával felületes, bőrfrissítő hámlasztás és nagyon intenzív, erős bőrmegújító hatású kezelés is elvégezhető.

A rendszeresen és szakszerűen végzett hámlasztások a bőr működését javítják: rávehetik a sejteket, hogy ritmikusabban és egészségesebben működjenek. Otthoni használatra hatékony és biztonságos AHA kezelést végezhetünk a 10% glikolsavat tartalmazó Skin Care Formulával.

Számos betegség és az öregedés okozói a szervezetben felhalmozódott szabadgyökök. Ha egy atom vagy ion elveszít egy elektront, szabad gyökké válik: erősen reaktív és instabil elemmé. Hogy semlegesítse magát, gyakran a sejtfalak molekuláiból szakít ki elektronokat, így károsodhatnak a sejtfunkciók, módosulhatnak genetikai folyamatok, eltöredeznek a kollagén rostok, stb. Szabadgyökök keletkeznek a szervezetben lejátszódó anyagcserefolyamatok következtében és külső környezeti hatásokra egyaránt. Mivel a bőr legkülső rétegébe nem jut vér - az epidermis nem tartalmaz vérereket -, így az antioxidánsokban gazdag étrend sem helyettesítheti a külsőleg alkalmazott szabadgyök ellenes anyagokat.

A C-vitamin az egyik leghatásosabb anti-aging szer, intenzíven serkenti a kollagén újratermelődést, véd a káros környezeti hatások és a napsugárzás bőröregítő hatása ellen. Azonban anti-aging kozmetikumként csak a 10-20%-os tiszta aszkorbinsav (L-ascorbic acid) működik hatékonyan, alacsony pH esetén: a bőrben azonnal teheti a dolgát, nem kell átalakulnia, így nincs veszteség sem. Hátránya lehet, hogy a nagyon érzékeny bőröket irritálhatja savas kémhatása miatt ill. instabilitása miatt viszonylag gyorsan el kell használni.
Az általam ismert készítmények közül a leghatékonyabbnak az

Auriga International (Belgium)

által gyártott Flavo-C Forte szérumot tartom, mely 15% tiszta aszkorbinsavat tartalmaz. Ha valakinek mégsem tolerálná a bőre, annak más C-vitamin formátumot lehet javasolni, pl.: magnesium ascorbyl phosphate tartalmút. Ez a zsírban oldódó stabil C-vitamin származék a bőrhöz hasonló pH tartományban dolgozik, ezért nem irritál, de a bőrben lévő enzimeknek még át kell alakítaniuk tiszta aszkorbinsavvá. Ilyen hatóanyagot tartalmaz a Rejuvi Cell Vitamin C Complex-e, valamint a különböző eredetű hiperpigmentáció megelőzésére és visszafordítására kifejlesztett kozmetikumai: Skin Whitening Cream, Whitening Toner, Whitening Formula és Lightening Treatment.

A bőr öregedési folyamatának minél alaposabb megismerése iránti kutatások eredménye legújabban a különböző peptidek kozmetikai hatóanyagként való alkalmazása. A peptidek új generációja a matrikinek meghatározott aminósavcsoportokból állnak, melyek aktivizálják a fibroblastokat és serkentik a kollagén növekedését azáltal, hogy bőrsérülést szimuláltatnak arra sarkallva a szervezetet, hogy kijavítsa a "hibás" szövetet. A kötőszövet növekedése és az új rostok jobb vízmegkötő képessége együttesen a bőr minőségének látható javulását eredményezi.

A Rejuvi Bio Rejuvenating Complex-e valóságos Jolly Joker, tartalmazza az összes legújabb anti-aging peptidet.

A Renewal Gel-ben két sejtnövekedést szabályozó hatóanyag található: a kinetin és az EGF (Epidermal Growth Factor), valamint élesztőből kivont Beta-Glucan. Ez utóbbi nagyon erős gyökfogó és immunerősítő hatású, segíti a bőrt a fertőzések elleni védekezésben és gyorsan enyhíti az irritációkat. Ráadásul, mivel zsírmentes, zsíros és aknés bőrre is alkalmazható.

A Renewal Complex magas koncentrációjú készítmény, egyedülálló antioxidánsokat és egy levédett, speciális formulát is tartalmaz: Glycosamin HCl, alga- és élesztőkivonatból, amely gazdag kis molekulasúlyú poliszaccharidokban és glukozaminoglikánokban, elősegíti a hyaluronsav és a kollagén növekedését.

A Rejuvi Laboratory (California, USA)

által kifejlesztett speciális problémamegoldó készítmények és kezelések tudományos megalapozottsággal társítják a természetes gyógymódokat és az új innovatív hatóanyagrendszereket a fejlett technológiával, és mindeközben folyamatosan figyelnek a hatóanyagok tolerálására és a biológiai hozzáférhetőség biztosítására. Hiszen egy kozmetikum semmit nem ér el, ha nem tud hasznosulni és veszélyes, ha ártalmasnak bizonyul.

Gelencsér Anita
kozmetikus-mester
írása
2011. február 12.

HYALURONSAV ÉS MEZOTERÁPIA

Rengeteg típusú hyaluronsavat ismerünk (más javallat, más élettartam).

Miért alkalmazható széles körben a kozmetikai gyakorlatban?

Vegyünk különböző problémákat és nézzük, meg hogyan is hat valójában! A rozácea esetén például, mint tüneti szer alkalmazható, mert fokozza a szövetek turgorát, összenyomja a tágult hajszálereket (kapillárisokat), így kevésbé lesz látható. Ebben az esetben a kóroki tényező a rosszul működő kapilláris rendszer, melynek falai kitágultak, így olyan anyagok jutnak ki a bőrbe, ami egyfajta gyulladást vált ki. Ezáltal indul meg egy olyan kör, amely immunológiai reakció, így kapilláris károsodás következik be.

Visszértágulatos embereknél esetenként a visszerek mentén ekcéma alakul ki. Ez azért van, mert az elvékonyodott érfalon keresztül olyan anyagok jutnak ki a vérből, amelyek ezt a bőrproblémát okozzák. Emiatt nagyon hatásos a C-és B vitamin bevitele, mert a C-vitamin jó érfaljavító, a B-vitamin pedig csökkenti a gyulladást. Visszatérve a rozáceára, az eredményt fokozhatjuk RUTIN és MELILOTUS hozzáadásával, mert ezek gátolják a hyaluronsav lebomlását (tehát meghosszabbítják annak élettartamát). Következésképpen jobban összenyomódnak a kapillárisok, így tünetileg csökken a rozácea, mert a kis erekből ez a fajta folyadékkiáramlás jelentősen csökken.

Nézzük meg kicsit a tudományos hátterét

Testünk 65-70%-a víz. Ez fehérjékhez, vízmegkötő anyagokhoz van kötve, tehát egy kolloid oldat, egy kocsonya az egész szervezetünk. A legnagyobb mennyiségű víz, nem a vérünkben, hanem a kötőszövetünkben van (összetart, támaszt). Az érfalak, és csontok épsége a kötőszövettel van kapcsolatban. Megfelelő arányban kellenek az összetevők az ideális működéshez. A csontokban sok szervetlen só van a víz mellett, ezért kemény. A kollagén és elasztin mint szerves alkotórész kifőzhető belőle. Ha a rugalmas rostok maguktól nem bomlanának le, akkor öregkorunkra nem törnének el a csontjaink. Átalakul az összetétel, ezért lesz rugalmatlan, rideggé válik. A csecsemőknek hajlékonyak a csontjai. Mindent egybevetve a kötőszövet épségéhez köthető a ránctalanság, puhaság, feszesség. Az öregedés a kötőszövet öregedése. A kötőszövetet fenntartó sejtek a fibroblaszt sejtek, melyek megfelelő működése fontos a rugalmasság és feszesség szempontjából.

Hogy néz ki a kötőszövet?

Van egy vázrendszer (kollagén, elasztin, rácsrostok, melynek lyukaiban vannak elszórva a kötőszöveti sejtek, a sejtek és rostok között, egy rugalmas, vízben gazdag alapállomány foglal helyet. Ez a kötőszöveti alapállomány vagy kötőszöveti mátrix, amely nagy vízmegkötő molekulákat tartalmaz (dermatánszulfát, kondoizonszulfát). Itt található a hyaluronsav, melynek jellegzetessége, hogy gélesíti a folyadékot. 1 g hyaluronsav 1000g vizet képes kocsonyás állapotban tartani. Ami a szervezetünkben termelődik, az egy humán hyaluronsav. Ez nincs keresztkötésekkel stabilizálva, nem alkot láncokat, viszonylag gyors a kicserélődése (a szervezet hyaluronsav tartalma 1 hónap alatt megújul). Vagyis újból fel kell épülnie és le is kell bomlania. Tehát abból kell kiindulnunk, hogy addig van minden rendben, amíg a felépítés és a lebomlás mennyisége egyensúlyban van, de azért az sem mindegy, hogy ami felépül, az milyen minőségű. Mert épülhet rosszból, selejtből. Ahhoz, hogy a kötőszövet állapota megfelelően jó legyen fontos, hogy elegendő mennyiségű vízmegkötő anyagot tudjanak szintetizálni. Persze mondják, hogy sok vizet igyunk, de csupán annyi marad a bőrben, amennyit a kötőszövet meg tud tartani. Nagy energiát fordítunk arra, hogy a hámrétegünket rendben tartsuk, de sokkal jobban kellene foglalkozni a bőr alatti kötőszövettel!

Amikor elmegyünk felvarratni az arcunkat, az csupán tüneti kezelés. Hiszen az izom, az ín, a lazarostos kötőszövet sorvadása már elindult. A bőr alatt atrófizál a kötőszövet, ezért megindul a vonzás irányába lefelé. Felvarráskor, amire ráfeszítjük a bőrt, azok a rétegek már megváltoztak, lesimultak az arckoponya jellegzetes dudorai, csökkent az izmok vastagsága. Karakterváltozás történik, ránctalanabb, de mégis más arcot kapunk, mint 20 évvel ezelőtt. Tehát ha elmegyünk felvarratni, le kell fogyni 5-10 kg-ot (csökkentjük a zsírtartalmat) és a műtét után felhízunk, így egy kötőszövet regenerációs kezelést is végzünk.

Ami a rostokat létrehozza, az a kötőszöveti sejt. Ugyanez termeli az alapállományt, de ezek a kötőszöveti sejtek bontják le azokat az anyagokat, amelyet létrehoztak. Ez a bonyolult enzimrendszer a METALLOPROTEINÁZOK rendszere, a kollagenáz, elasztáz, és a hyaluronidáz enzim, ami elemészti, amit létrehozunk, ezáltal tud az egész kötőszövet állandó mozgásban folyamatosan lebomlani, felépülni, kicserélődni. A legrosszabb, ha akadályozzuk a kötőszöveti sejtek működését. Lehet akaratlanul, egy szteroidos kezelés, sugár,citosztatikus kezelés alkalmával. Ilyen terápiák mellett nem tudunk eredményes kezelést nyújtani, mert sokkal erősebb a lebomlás, mint a megújulás.

A szoláriumozásnál figyelembe kell vennünk, hogy rövid idő alatt nagy dózisban kapja a bőr az UV sugarakat, ez lassítja a kötőszövet regenerációját. Ilyenkor sok-sok szabadgyök keletkezik. Napozás alakalmával, ahol fényvédőt is használunk általában, folyamatos, gyengébb az intenzitás a méregtelenítő, DNS károsodás kijavítására több idő van. Minden egyes foton a DNS-ben kárt idéz elő, ezt a DNS-polimeráz enzimmel kijavítjuk. Nem mindegy, hogy 10 perc alatt vagy 3 óra alatt történik ez a DNS károsító behatás. Erre lehet azt mondani, hogy a szoláriumban csökkentett UV B sugárzás van, viszont az UV B hatást potencírozza az UV A. Tehát felvetődik a kérdés, hogy lecsökkentett UV B egy megnövelt UV A mellett nem idéz-e elő több bőrkárosodást, mint a napfény?

Hogyan növelhetjük a bőrben a hyaluronsav mennyiségét?

 • A kötőszöveti sejtek hyaluromsav termelő képességét növelhetjük ill. alapállományt, termelünk
 • Csökkentjük a lebomlás gyorsaságát
 • Pótoljuk azt kívülről

Az Organikus szilíciumról már régóta tudjuk, hogy kötőszövet stimuláló. Legnagyobb része embrionális korban épül be a szervezetbe, viszont valami miatt ez az életkor előrehaladtával csökken, emiatt a kötőszövet regeneráció is csökken. Nehéz a bevitele, mert nem igazán szívódik fel a bélből, a Si-oxid nem vihető oldatba. Nanotechnológiával állítják elő. Vannak olyan készítmények, amelyeket lehet enni vagy felkenni úgy is, felszívódik. Organikus vegyületekhez kötve nagy mennyiségben be lehet vinni (Conjoctyl néven forgalmazza a MEDIST kft.).

A hyaluronsav bomlását többféleképpen lehet csökkenteni:

 • Hűtéssel, ez csökkenti az enzimatikus aktivitást.
 • Rezinátok alkalmazásával. Vannak olyan hyaluronsavak, amelyek össze vannak kötve rezinát gyökkel. Ezt részben nehezen bontja a hyaluronidáz, részben önmagában gátolja a hyaluronidáz enzim működését.

Hogyan pótoljuk?

A ma használatos orvosi illetve kozmetikai hyaluronsavak nem emberi és nem növényi eredetűek. Régen kakastaréjból és vágóhídi hulladékból állították elő, amely sok szennyeződést tartalmazott és ezáltal súlyos allergiás reakciók forrása volt. Most baktériumtelepekből vonják ki. A hyaluronsav termeléséért felelős gént, átültették gyorsan és könnyen szaporodó COLI vagy STREPTOCOCCUS baktériumokba.

Ezekből vonják ki a hyaluronsavat. Nem létezik olyan tökéletes eljárás, melynek során maradéktalanul ki tudják tisztítani a streptococcus. maradványokat. A hyaluronsav önmagában nem tud allergiát előidézni, de a mégoly minimális baktérium "szennyeződés" (nem egész baktériumok, csak esetleg elhalt baktérium darabkák) miatt ilyen előfordulhat. Azok, akiknél pl. kezeletlen mandulagóc, sok éven át tartó strepto B hüvelyfolyás, orrmelléküreg-gyulladás előfordult, kedvezőtlenül reagálhatnak a baktérium maradványok miatt. Ha a szervezet olyan baktérium maradvánnyal találkozik, amely rossz helyre került rossz időben, egyre hergeltebb reakciót produkálhat. Ilyen korai allergia lehet ödéma, csalángöb képződés, ill. kontaktallergia a lyukasztás helyén (tűs mezo).

Volt olyan eset, amikor a rádiófrekvenciás kezelésnél nem történ allergiás reakció, de a dermaroller esetében igen! Miért történhet ilyen probléma esetenként?

 • Vagy nem visz át strepto maradványt a bőrön a rádiófrekvencia
 • Vagy a bőrnek van egy ún. fizikai urticariára való hajlama. A mechanikai behatás indítja el allergén nélkül a csalángöb képződését.

Vannak ilyen esetek (ugye van, akinek a hideg víztől dagad a keze, van, akinek a meleg víztől). Ilyenkor, hogy kiszűrjük mi a ludas száraz mezot érdemes végezni. Ha erre nem úgy reagál, akkor az elektroporézis nem viszi át.

Az injekciózásnál használatos hyaluronsav nem egészen olyan, mint a mezoterápiás. A mezoterápiás keresztkötésekkel nem stabilizált, műanyag hozzáadott alkotókat nem tartalmaz. Nehezebben bomlik le a hyaluronsav, ha a molekulák össze vannak kötve (polimerizáltak), ezt a változatot orvosi ráncfeltöltéshez használják. Ebben az esetben a hyaluronsavak össze vannak kötve nagy molekulatömegű szálakká, a szálak hálóba vannak vonva. Csinálnak egy apróbb hyaluronsavból álló hálót, és a kettőt összerakják. Ezáltal a hyaluronsav rosthálózatból lesz egy "szivacs".

Tehát a ráncfeltöltő hyaluronsav sem teljesen természetes, hiszen:

 • Láncokká van kapcsolva
 • Streptococcus maradványokat tartalmaz.
 • Műanyagok hozzáadásával, keresztkötésekkel stabilizálnak. Az már a gyártón múlik, mennyi műanyagot tesz bele és a végén , miután kivonják azt, mennyi marad vissza belőle.

A hyaluronsav molekula nagy,
A BŐRÖN KERESZTÜL MÁRPEDIG ("RÁSEGÍTÉS" NÉLKÜL") NEM TUD FELSZÍVÓDNI!.

Elő kell segítenünk a felszívódást:

 • elektroporációval (elektroporézissel)
 • pisztolyos mezoterápiával
 • dermarollerrel
 • fényterápiával (hideg lézer) - orvosi hatáskör

Az alap hyaluronsav lebomlási ideje max. 1 hónap, ezért kell a fenntartó kezelés. Elektroporézissel kevesebb megy be, mint a dermarollerrel, az ideális a kettő kombinációja. ULTRAHANGGAL PEDIG, AKÁRKI AKÁRMIT MOND, NEM TUDJUK BEVINNI.

A fejbőr mezoterápia sajnos még nem elterjedt beavatkozás hazánkban, pedig nagyon sikeresen alkalmazható, látható eredmények születnek vele. A "hajgyógyászok" a "csodakameráikkal" mindenféle kristályokról és eltömődésekről beszélnek, aminek nincs alapja. A haj a fejbőr terméke, egy természetes elszarusodási folyamat. Amit a bőr és a hámréteg regenerálására használunk az egyúttal a fejbőr regenerálását, a hajnövekedést is tudja serkenteni (dermaroller, hajampullák). Fontos: A fejbőr a lokál készítmények tekintetében 100-szor jobb felszívóképességgel rendelkezik, mint a tenyér vagy a talp.

A mezoterápiás módszerrel csak és kizárólag olyan direkt erre a célra előállított hatóanyagokat szabad használni, amelyek analitikai (megközelítően 100%-os) tisztaságúak, sterilek, minden tartósító, színező, állagjavító és bárminemű más segéd anyagoktól ill. adalékoktól mentesek. Csak ilyenek használata megengedett minden esetben, amikor tűs vagy tű nélküli mezoterápiás módszerrel a börre felvitt hatóanyag(ok) penetrációját (behatolását) kívánjuk elérni.

Tehát hagyományos kozmetikumokat ezekkel a módszerekkel nem szabad használni, mert súlyos fertőzést vagy életveszélyes allergiás reakciót válthatunk ki! Ezek a mezoterápiás hatóanyagok a Medist kft-nél megtalálhatók.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A kis emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz."

(Mark Twain)

Rudolf Ibolya
kozmetikus mester
szakoktató
írása
2009. november 23.
 


ORGANIKUS SZILÍCIUM ÉS MEZOTERÁPIA

Az Organikus szilícium támogatja a kötőszövet kollagén- és elasztinrostjainak termelődését; a szilícium maga is alapvető alkotóeleme a kötőszövetnek. A kor előrehaladtával csökken a bőr organikus szilícium szintje, ezáltal a kollagén- és elasztinszintje is - s az eredmény: vékonyabb bőr és főleg csökkent rugalmasság.

Mindez megelőzhető, illetve - bizonyos mértékig - visszafordítható lehetne!

Sajnos azonban a nagyméretű szilíciummolekulák a bélből nem tudnak, vagy csak igen igen korlátozott mértékben képesek felszívódni, ezért felesleges is bárminemú kovaföld kapszulát ill. más az organikus szilícium pótlására kitalált táplálékkiegészítőt szedni (pl.: iható kollagént, organikus szilícium gélt, stb...).

A helyzet azonban korántsem reménytelen!

Az egyetlen megoldás erre a problémára: az organikus szilícium mezoterápiás úton való pótlása (CONJONCTYL®, CE orvostechnikai eszköz). Ráadásul az organikus szilícium nem csak a bőrünk, illetve a bőr alatti kötőszövet egészségének megőrzésében játszik szerepet, hanem ugyanolyan fontos a haj és a köröm egészségének a fenntartásában is.

(A cikket folytatjuk...!!!)
 


Ingyen gép, olcsó gép,"drága" gép...

Sokan hívnak mostanában telefonon, hogy segítsek eligazodni az internetes reklámokban foglalt rengeteg ígérettel kapcsolatban. Ebben a témában szeretném röviden kifejteni a véleményemet az alábbiakban:

Nyilvánvaló, hogy ingyen gép soha nem volt, nincs és nem is lesz (vagy aki elkezd ingyen osztogatni gépet, az valószinűleg tényleg megőrült). A gép árát természetesen meg kell fizetnie a vevőnek a hatóanyagok árába beépítve (ez aztán a "versenyjogilag aggályos"), különben a forgalmazó nagyon hamar tönkremenne. Ezért is lehetséges az, hogy amikor annyi hatóanyagot megvásárolt a megajándékozott, hogy már végleg megtarthatja a gépet, a továbbiakban már jelentős árengedménnyel vásárolhatja meg ugyanazokat a hatóanyagokat.

Az olcsó gépekről meg csak annyit szeretnék mondani, hogy mit tetszenének szólni, ha például egy autókereskedő mondjuk bruttó 1.000.000 forintért kínálna Önöknek 0 kilóméteres és extrákkal gálánsan telepakolt új személygépkocsit, ami szerinte teljesen ugyanolyan jó (vagy még jobb), mint az ugyanolyan kategóriás két-háromszor drágább Suzuki, Opel vagy Volkswagen. Én minden esetre elkezdenék gyanakodni, persze lehet, hogy csak azért, mert én már csak ilyen betegesen gyanakvós típus vagyok.

Ami a hatóanyagokat illeti, az 1 százalékos hyaluronsavhoz képest a 3,5%-osban 3 és félszer több hatóanyag van, a 2 milliliteres ampullához képest pedig az 5 milliliteres pontosan 2 és félszer több anyagot tartalmaz. Na most akkor melyik is az olcsóbb és egyúttal hatékonyabb? Tessék számolni vásárlás előtt. És tessék odafigyelni a minőségre is. A gépek esetén pedig tessék rákérdezni a garanciális feltételekre (1 év vagy esetleg 3 év teljeskörű garancia, vagy például nélkülözni kell-e a gépet a javítás időtartamára, ami esetenként hetekig is eltarthat, ha külföldről kell alkatrészt rendelni vagy biztosítanak cserekészüléket.)

És végezetül a szakértelemről és a folyamatos továbbképzésről is néhány szót ejtenék, vagy inkább idézek két nekem címzett e-mailből:

1.

"Üdvözlöm, X Y vagyok kozmetikus, -------án dolgozok, több mint 20 éve. Tű nélküli mezoterápiás készüléket szeretnék vásárolni, és ezzel kapcsolatos kérdéseim lennének, nagyon sok cég kínál ilyen készüléket és itt vagyok elveszve, vannak nagyon drágák és olcsóbb készülékek is, és ez az én nagy gondom, hogy mire kell odafigyelni egy gép vásárlása során, melyik a jobb készülék, mi a különbség a jó és a jobb gép között, milyen frekvencián kell müködjön a jó készülék, milyen paramétereket kell nézni, jobb a mezoterápia mint az ultrahang, sokan kinálnak (pl. a vaterán) távolkeleti mezoterápiás készüléket, ezek jóval olcsóbbak, ha ilyet vásárolunk, mire kell odafigyelni stb. Továbbképző tanfolyamon voltam, ott kérdeztem meg több kozmetikus kolléganő véleményét a mezoterápiáról, sokuknak az a véleménye, ha van ultrahangos készülék, fölösleges a tű nélküli mezós gép, mert ugyanaz a hatása, az ultrahanggal is bejuttatható a mezós hatóanyag, igaz ez, Önnek mi a véleménye erről? Előre is köszönöm válaszát, és javaslatát, amit türelmetlenül várok. X Y"

Természetesen azonnal válaszoltam az e-mailre. Hamarosan a következő reakció érkezett a válaszüzenetemre:

2.

"Üdvözlöm. Nagyon köszönöm, hogy szakitott rám időt és válaszolt az e-mailemre, eddig Ön az első és egyetlen aki válaszolt és segiteni akar eligazodni ebben a "sűrű erdőben". Igen nagyon sok kérdés foglalkoztat, és a legszomorúbb az, hogy a kozmetikai gépeket árusitó alkalmazottak nem tudnak válaszolni a kérdéseimre, és kivétel nélkül mindegyiknek az a védekező reakciója, hogy engem néznek hülyének, sajnos ugyanezt tapasztalom néhány továbbképző tanfolyamon is, ahol ha kérdezni merek valamit, (kozmetikával, vagy kezeléssel kapcsolatos), ugyanilyen furcsán, neheztelő lenézésel és pofákat vágva reagálnak, mert nem tudnak válaszolni. Bocsi, kicsit eltértem a témánktól, holnaptól szabadságon vagyok és bármikor hivhat, amit előre is köszönök. Tisztelettel, X Y"

Ez a két e-mail csak kettő a sok közül, amit kapok nap mint nap, de azt hiszem hűen tükrözik a magyar piaci helyzetet, bár ez ami nálunk van, minden csak nem piac. Az istambuli bazárban sokkal korrektebb eladók vannak (tisztelet a kisszámú hazai kivételnek).

Konklúzió: vásárlás előtt tessék alaposan, de nagyon alaposan körülnézni!

Dr. Kalmár Miklós
orvos-mezoterapeuta
A Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
2009. szeptember 6.
 


Miért "kell" az arany a bőrnek?

Nagy teret hódít manapság az arany kezelés a kozmetikákban, aminek miértjére próbálok választ találni. Sokan hivatkoznak arra, milyen fantasztikus hatással bír az arany, aki nem hiszi, menjen fel az Internetre, oldalakat lehet olvasni róla. Ez valóban így van, rengeteg jó dolgot találtam én is, úgyhogy kicsit mélyebben kezdtem foglalkozni a témával.

Én úgy gondolom, azt adjuk a bőrnek, amiből felépül, nincs másra szüksége. Természetesen itt a bőr alatti kötőszövet-alkotókra is gondolok. Mindig behoznak a szépségiparba "forradalmian új hatóanyagokat", amelyek kapcsán hatalmas összegeket fektetnek reklámokba, neves modellekbe a biztonságos hatóanyagok helyett. Aztán szépen feledésbe merülnek, és jön a következő ügyeletes új csoda. Számomra ugyanis az, mert az aranyat felszívja a bőrünk és be is építi. Viszont ha beépíti, akkor, ugye, azáltal, hogy jó elektromos vezető, tönkreteszi a bőr tranzisztor képességét, amellyel a környezeti sugárzásokat feldolgozza. Régen a győztes gladiátorok testét aranyporral kenték be, hogy még szebben mutassanak az idomaik és mindenki meglepetésére pár óra múlva holtan estek össze. Nagyon sok évnek kellett eltelnie, mire rájöttek az okára. Ráadásul ahány gyártó, annyi féle "hatóanyag" kerül a tégelyekbe, és nem hiszem, hogy mindenki színtiszta aranyat használ erre a célra. Lehet azt kombinálni egy kis palládiummal, nikkellel és más finom dolgokkal, ami ugyancsak nem tartozik a bőr alkotóelemei közé.

Az egyik vendégem fejfájós volt, és rendszeresen használt egy fájdalomcsillapítót, amelytől szelídültek a panaszai. Aztán egy nap összeesett az utcán és meghalt gyomorvérzésben. Jó volt a fájdalomcsillapító, csak volt mellette számtalan mellékhatás, amire nem számított.

Visszatérve, önmagában – szerintem – az aranynak nincs se ránctalanító, se regeneráló hatása, az aknés bőröket nem tudja helyrehozni, és nem lehet vele pigment-rendellenességeket orvosolni. Sőt, önmagában se kollagén képződést nem indít be, se hidratáló ill. vízmegkötő hatása sincs.

Miért bizonyul esetenként mégis hatásosnak?

Azért, mert sosem alkalmazzák kizárólag egymagában, hanem vannak mellette minden esetben gyógynövénykivonatok, különféle hatóanyagok. Ezek általában megfelelő arányú nedvességet és az azt megőrző, a nedvesség elpárolgását megakadályozó anyagokat tartalmaznak, melyek odakötik a bőrhöz az ideális mennyiségű és összetételű nedvet. Ilyen lehet a méz, a glicerin, szorbit, és ne feledkezzünk meg a hyaluronsavról, amely igen fantasztikus eredményeket produkál. 1 gramm(!) hyaluronsav, 1000 gramm vizet képes kocsonyás állapotban tartani, de azt tudnunk kell, hogy csupán mint hidratáló anyag működik, bőrön keresztül nem tud felszívódni! Ott van a kollagén és a Q10, ami jól hangzik, de itt is óriásmolekuláról beszélünk, ami a bőrön keresztül ugyancsak nem tud felszívódni. A Q10 belsőleg nagyon jó, mert a sejtszintű energiatermelő folyamatokban nélkülözhetetlen.

A kozmetikai hatóanyagok azonban akkor fejtik ki legintenzívebben hatásukat, ha pontosan oda kerülnek, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésébe.

A kozmetikumok mélységi behatolása viszont felvet néhány problémát. Többek között azt, hogy a termékekben színező- és segédanyag, tartósítószer, állományjavító, illatanyag és kőolajszármazékok tömkelege van jelen. Minél mélyebbre juttatjuk ezeket az anyagokat, annál nagyobb az irritáció ill. akár a súlyos allergiás reakció veszélye. Amennyiben legyűrjük a barrier védőfunkcióját, bizony ezeket a nemkivánatos anyagokat is bejuttatjuk. Hál'istennek bővülnek a készleteink és a lehetőségeink arra, hogy ezeket a dolgokat kiszűrjük, illetve használatukat minimálisra csökkentsük.

Mindent egybevetve ez csak egy vélemény a sok közül. Különböző nézetek, érvek és ellenérvek látnak napvilágot a szakmán belül is. Mindegyiket érdemes meghallgatni és utána mérlegelni, ki melyiket tartja ésszerűnek és elfogadhatónak.

Rudolf Ibolya
kozmetikus mester
szakoktató
írása nyomán
2009. július 13.
 


Mezoterápia,
ímmár több mint négy éve (!) Magyarországon.

Az esztétikai mezoterápia legnagyobb érdeme, hogy garantáltan teljesen ártalmatlan (mellékhatásoktól mentes) és egyedülállóan hatékony a következő esztétikai problémákkal szemben:

 • arc, nyak, dekoltázs anti-aging kezelése,
 • májfoltok kezelése,
 • akne hajlam kezelése,
 • aknés eredetű ragyás arcbőr kezelése,
 • hajhullás ill. kopaszodás kezelése,
 • striák (terhességi csíkok) kezelése,
 • lefogyhatatlan zsírpárnák kezelése,
 • cellulit (narancsbőr) kezelése.

Ráadásul ezeket a problémákat egyetlen egy, jóval egymillió forint alatti készülékkel (tűs vagy tű nélküli mezoterápia) lehet kezelni. Az elmúlt négy évben jónéhány igen tapasztalt orvos és kozmetikus mester felismerte ezt a tényt, és felvette eszközpalettájára a mezoterápiát. Eddig még egyetlen egy sem bánta meg, sőt még olyan vélemény sem hangzott el, hogy pl.: "én jobbra számítottam" vagy hogy "én nem erre számítottam".

A mezoterápia egy egyedülállóan hatékony hatóanyag beviteli technika, ami nem okoz csalódást sem a szakembernek, sem a páciensnek (vendégnek). Ennek az az oka, hogy a mezoterápiás kezelés során nem nagy feszültségű árammal, nagy energiájú fényvillanással ill. lézerfénnyel, vagy egyéb, nem a bőrsejtek egészséges működését elősegítő anyagok bevitelével próbálunk beavatkozni az élettani folyamatokba.

A mezoterápia azokat az anyagokat juttatja be a bőrbe ill. a bőr sejtjeibe, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a bőr egészséges működéséhez ill. megvédik azt a külső ártalmaktól. A bőrnek ugyanis sem nagy áramütésekre, sem nagy villámcsapásokra nincs szüksége heti rendszerességgel ahhoz, hogy egészséges és szép legyen. Amire szüksége van elsősorban, az a hyaluronsav (amely nagy mennyiségű vizet köt meg, tehát biztosítja a bőr hidratáltságát), organikus szilíciumra (amelyböl a bőr fibroblaszt sejtjei fel tudják építeni a fogytán lévő kollagén és elasztin rostokat ill. vitaminokra (A, B, C, D, E, stb…), melyek szabadgyökfogó képességük révén meg tudják védeni azt a külső károsító, börőregedést előidéző hatásokkal szemben (UV-A, UV-B sugárzás, levegőszennyezettség, stb…). Semmi értelme az olyan koktéloknak, amelyekben nagyon sok (külön-külön egyébként hatékony) hatóanyag van, mivel küszöb alatti koncentrációba kerülhetnek, vagyis hatástalanná válhatnak. Ennek az az oka, hogy egy bizonyos mennyiségű oldószerben (pl.: 5 ml vízben) minél többféle hatóanyagot próbálunk meg feloldani, annál kisebb részekre oszlik az összesen feloldható mennyiség.

És nem csak a hatóanyag bejuttatásban kiemelkedő a mezoterápia.

A tűszúrások még hatóanyag nélkül is bizonyítottan igen intenzív kollagén elválasztást indítanak el a bőrben és a bőraljában. Ennek eredményeképpen a kor előrehaladtával megereszkedő bőr újra feszesebb, rugalmasabb és tömöttebb tapintatú lesz. Ennek következtében az apró szárazsági ráncok kisimulnak, a markánsabbak ugyan nem tűnnek el, de enyhülnek. A mély ráncok ill. redők esetén ráncfeltöltő kezeléssel egészíthetjük ki a mezoterápiát, melynek során polimerizált (keresztkötésekkel stabilizált) hyalurosavval dolgozunk.

Az aknés atrófiás hegek (ragyás bőr) mellékhatásoktól mentes kezelése eddig megoldhatatlan probléma volt orvosnak, kozmetikusnak egyaránt. A sok tűszúrás erre is meghozta a megoldást.

A tűs mezoterápiával ill. a tűs hengerrel kombinált tű nélküli mezoterápiával két-három hónapos kezeléssel kisimítható az annyi ember életét megkeserítő "ragyás" arcbőr.

Azt a tévhitet is el kell oszlatni, hogy a tűs mezoterápia ill. a tűs hengeres kezelés fájdalmas. Rendelkezésre áll ugyanis ímmár olyan helyi érzéstelenítési technika, amellyel teljesen fájdalom mentessé tehetőek ezek a beavatkozások.

És akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy a mezoterápia egész évben végezhető, igen kíméletes módszer. Még a tűvel végzett beavatkozás esetén is egy-két napon belül a páciens mindent csinálhat újból (napozás, úszás, sminkelés, stb…). Közvetlenül a beavatkozás után környezete csak annyit vesz észre, hogy egy kicsit kipirult a bőre és persze olyan "kipihent"az arca.

Dr. Kalmár Miklós
orvos-mezoterapeuta
A Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
2008. november 28.
 


Akkor most szúrni vagy nem szúrni?

A mezoterápia mikroinjekciós tűvel történő módszere kettős támadásponttal fejti ki jótékony hatását: a tű szúrása mikroszkopikus sebet ejt a bőrben, a tűn keresztül pedig a bőrbe préselődik a hatóanyag. Bővebb info: (+36-1) 318-0925A két hatás szinergista (egymást erősítő) módon kiegészíti egymást, de ma már tudjuk, hogy tetszés szerint szét is választhatóak egymástól. A száraz mezoterápia csak a tűszúrások gyógyító, bőrregeneráló hatására épít, de eredményesen, mert a szöveti sérülés a regenerációban szerepet játszó faktorokat, citokineket (sebgyógyulási hormonokat) nagy mennyiségben hívja elő a sejtekből.

Az elektroporézis (elektroporáció), amelyet tű nélküli mezoterápia néven ismer inkább a szakirodalom, a rádiófrekvencia segítségével hámsérülés nélkül juttatja be a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Ez inkább kozmetikai módszer, mivel nincs vérzés, és nincs anyag-befecskendezés a szövetekbe, hiszen erre csak orvos, vagy egészségügyi képesítéssel rendelkező szakember jogosult. Bővebb info: (+36-1) 318-0925A szúrás - nem szúrás - elektroporézis közötti ellentmondást a kozmetikai és otthoni bőrápolásban tökéletesen feloldhatjuk a mezoterápiás rollerek használatával, amelyet alkalmazhatunk az orvosi rendelőkben, kozmetikai szalonokban és otthon is. A technika tehát univerzális, csak a felhasznált rollerek mélységi behatolásában, és a tűhegyek sűrűségében van különbség. Vagyis az otthoni használatra szánt tűs hengerek, a kozmetikai szalonba szánt hengerek (rollerek) ill. orvosi rendelők számára gyártott rollerek tűi nem ugyanolyan mélyre hatolnak . A tűs hengert (rollert) finoman tologatva a felszínen krémmel, helyi hűtéssel érzéstelenített bőrön apró, nem vérző hámsérülések tömkelegét idézzük elő néhány perc alatt, majdnem fájdalommentesen. A gyorsaság lenyűgöző. A rollert nem szabad nagyon nyomni, éppen hogy csak belemerüljön a tű a hámba. Természetesen felületi fertőtlenítés szükséges a kezelés előtt, és ne végezzük a hengerezést a bőrfertőzés legkisebb gyanújele esetén sem. A rollerezés tehát a tűs, pisztolyos mezoterápiához képest lényegesen több, mikrohámsérülést idéz elő, lényegesen gyorsabban, tehát a sebgyógyulásban szerepet játszó szöveti faktorok mennyisége óriásira nő, ami rettenetesen fontos a bőrfeszesítő-ránctalanító hatáshoz. A rendkívül finom tűszúrások nem, vagy alig véreznek, és természetesen hegmentesen gyógyulnak. Az orvosi rendelőkben a leghosszabb tűs hengert, az otthoni stimulációhoz a legritkább és legrövidebb tűkkel rendelkező hengert javasoljuk.

A hengerezés befejeztével a kipirosodott bőrön az orvos, vagy kozmetikus Bővebb info: (+36 1) 318-0925elektroporézist (tű nélküli mezoterápia kezelést) végezhet a páciensen, a hatóanyagok a kissé irritált, átlyuggatott hámfelszínen még intenzívebben szívódnak fel. Otthoni kezelésben a hengerelés után a szakember által javasolt bőrregeneráló hatású C-vitamin szérumot kell felkennünk (pl.: Flavo-C szérum: www.borfiatalitas.hu), finoman a bőrbe masszíroznunk. A kezelést az orvosi rendelőben vagy kozmetikusnál hetente-kéthetente végezhetjük kúraszerűen, minimum négy, maximum tíz-tizenkét alkalommal, az elért eredménytől függően. A fenntartó kezelés jóval ritkábban, havonta, kéthavonta történik. A rolleres bőrstimuláció nemcsak a bőröregedés kezelésére, hanem aknés eredetű hegek, egyéb felületi hegek, bőrfelületen kialakult helyi szteroid miatti bőrelvékonyodás, testen pedig cellulitprobléma kezelésére is javasolt.

Dr Balogh György
A Magyar Mezoterápia Társaság elnökhelyettese
(írása nyomán)
2008. október 22.
 


Mezoterápia
akár tűvel, akár tű nélkül, de ami a lényeg:
nyáron is!

A nyár jelentősen csökkenti a kozmetikai kezelések elvégezhetőségét, hiszen a napfény, a nyaralás ellentmond szinte az összes regeneratív típusú kezelésnek, mint pl.: a mikrodermabrázió, a savas hámlasztások, IPL fotorejuvenáció, lézeres hámlasztások. Ezeknek a kezeléseknek a hiányát nagyon megérzi a bőr, hiszen éppen nyáron éri a bőrt a legnagyobb oxidatív stressz, a több napfény, a több szabadidő, és ami ezzel jár: az időnkénti alkoholfogyasztás és a dohányzás átmeneti nyári emelkedése. A bőr és az egész szervezet antioxidánsok szempontjából negatív helyzetbe kerül, vagyis fokozódik az öregedési folyamat, petyhüdtté válik a bőr. A helyi kozmetikumok még belsőleg szedett antioxidánsokkal sem tudják a hiányt pótolni. Erre a problémára adhat hatékony választ a mezoterápia, akár a tűnélküli rádiófrekvenciás, akár a hagyományos, orvosi jellegű tűs változatra gondolunk. A mezoterápiának ugyanis nincs évszakfüggősége, mert még a tűvel történő kezelés után is elegendő mindössze 2 napos direkt napfénykerülés, kiegészítve magasabb faktorszámú fényvédő használatával. Emiatt nyáron a mezoterápiás kezeléseink száma nemhogy csökken, hanem inkább növekszik, pótolva a kényszerből kieső másfajta kezeléseket. Ráadásul a napfényes nyaralási időszak után könnyebb dolgunk lesz ősszel, hiszen lényegesen jobb állapotú bőrt kapunk "ajándékként" ismét a kezünkbe, mely minden egyéb kozmetikai kezelésre hatványozottan fog pozitívan reagálni. Ez a mezoterápia másik elvitathatatlan érdeme, hogy minden regeneratív kezelésünkkel együtt alkalmazható, és potencírozza (erősíti) a többi kezelés hatását a lézertől az IPL-en-át a kémiai hámlasztásokig.

A mezoterápia anti-oxidatív stressz hatóanyagai nem csodaszerek. Régóta alkalmazzuk őket, csak most más minőségi összetételű koktélokat állítunk össze. A nyári mezoterápiás ülések gyakoriságát nem kell szorosan behatárolnunk, de javasolt a tervezett napozási időszak előtt 3-4 alkalmas intenzívebb "hatóanyag-feltöltést" végezni.

A koktélokba javasolt hatóanyagaink: Pyrustim, Melirutol, Bilobine-G, Taurinox, Centellasial, DM-lift, GSH, Conjonctyl, Purascorbol, Dexenol, Biovita-H.

A koktélok természetesen egyszerre ne tartalmazzák az összes ajánlott anyagot, 2-3 félénél többet semmi esetre sem javasolt keverni, mivel az oldószermennyiség miatt küszöb alatti koncentrációba kerülhetnek az összetevők, vagyis hatástalanná válik a keverék!

Ez az oka annak is, hogy a különböző 20-30 (vagy akár ennél is több) összetevőt nyomokban tartalmazó, drága, gyárilag elöre kikevert készítmények messze nem olyan hatásosak, mint amit magunk keverünk ki 2 - 3 nagy koncentrációjű hatóanyagböl. Ha többféle hatóanyagot szeretnénk alkalmazni, akkor többféle koktélt keverünk ki és az egyes terápiás üléseknél más-más receptúra alapján dolgozzunk. A konkrét recepteket a mezoterápiás receptgyűjteményekből lehet összeválogatni, melyet az anyagforgalmazóktól lehet igényelni. A forgalmazók természetesen tanfolyamot tartanak, és személyes betanítást is vállalnak kezdőknek, haladóknak egyaránt.

Dr. Balogh György
bőrgyógyász, kozmetológus
A Magyar Mezoterápia Társaság elnökhelyettese
(írása nyomán)
2008. június 15.
 


Bőrfiatalítás nyáron?!
Mezoterápia!

Ki ne szeretné, hogy régóta tervezett nyaralására a lehető legfiatalosabb, üde külsővel érkezzen meg? Ám a legtöbb bőrfiatalító eljárás - lézer, dermabrázió, gyümölcssavas peeling - fényérzékennyé teszi a bőrt. Ezért, ha télen nem fiatalíttatjuk bőrünket, nem tanácsos nyaralás előtt tennünk. Vagy mégis?!...

A francia kozmetológusok már vagy 50 éve alkalmaznak egy olyan sikeres eljárást, ami Magyarországon még nem elterjedt, de már elérhető. A neve: mezoterápia.

INTENZÍVEBB HATÓANYAG-BEVITEL

A mezoterápia lényege, hogy a szükséges hatóanyagokat közvetlenül a bőrbe juttatják, így kikerülik a szájon át szedhető készítmények kapcsán fellépő hatóanyag-veszteséget, illetve azt, hogy ezek az anyagok az anyagcsere révén lebomolhassanak, átalakulhassanak, avagy ne az optimális koncentrációban érjék el a bőrt.

A terápia elvét egy francia körzeti orvos fejlesztette ki, aki elsősorban ízületi betegségekben alkalmazta a módszert, majd erre építve dolgozták ki a bőrfiatalító technikát. A mezoterápia során a bőr különböző rétegeibe a probléma jellegétől függő hatóanyagokat juttatnak injekciós tű segítségével.

TŰ???

Mielőtt ijedtében ledobná az újságot, szeretnénk megnyugtatni, hogy a beavatkozás csaknem tökéletesen fájdalmatlan! A mezoterápiát a kezdetekben kézzel végezték, ám az idők során kifejlesztettek egy készüléket, ami nagymértékben megkönnyíti a munkát, és nagyon precíz beállításokat tesz lehetővé.

JÓ TUDNI!

Természetesen ez a műszer is tűvel működik, de nem "szokványos" injekciós tűvel, hanem egy nagyon kis átmérőjű, rövid tűvel, amellyel sérülés- és fájdalommentes mikroinjekciózás végezhető. A készülék segítségével pontosan beállítható a szúrás mélysége, gyakorisága és a beadott anyag mennyisége. Így teljesen személyre szabott kezelés végezhető.

HOGYAN HAT?

A bőrfiatalítás érdekében végzett kezelések során főként hialuronsavat, antioxidánsokat, vitaminkomplexeket, vérkeringést serkentő anyagokat juttatnak be a bőr különböző rétegeibe.

JÓ TUDNI!

Speciális komplexek állnak rendelkezésre a cellulit, a striák és a hajhullás kezelésére is.

Ezekből az anyagokból az orvos - páciense problémája alapján - olyan, egyénre szabott "koktélt" állít össze, ami a legoptimálisabb koncentrációban tartalmazza az öregedést gátló, regenerációt elősegítő hatóanyagokat.

FÁJDALOMMENTES KEZELÉS

Bár a kezelés esetleg enyhe fájdalomérzetet okozhat, ha szükséges - egyéni érzékenység alapján -a bőr fertőtlenítését követően felületi érzéstelenítést végeznek. Eztán az adagolókészülék segítségével végigpásztázzák az arc teljes felszínét, miközben megtörténik a mikroinjekciózás, a kritikusabb területeken - homlok ráncai, szem, száj körüli ráncok- sűrűbben, másutt kicsit ritkábban adagolva a hatóanyagot.

TIPP

az eljárást ki lehet terjeszteni a nyak és a dekoltázs területére is, hiszen az arc után ezek a területek árulkodnak leginkább az idő múlásáról.

A mezoterápiás bőrfiatalítás több lépésből áll. Általában heti 1 kezelést végeznek, ösz-szesen 3-4 alkalommal, de már az első után is szembeötlő a változás. Fantasztikus előnye még, hogy nem kell gyógyulási idővel számolni, így akár már másnap nyugodtan mehetünk dolgozni, vagy elutazhatunk nyaralni.

GYORSÍTÓ ELJÁRÁS

Kezdetben intenzívebb kúra javasolható, majd át lehet térni a ritkább fenntartó kezelésre. A mezoterápia más bőrfiatalító eljárásokkal is jól kombinálható, de önmagában is nagyon hatásos. A kombinált kezelések gyorsabb hatást eredményezhetnek.

Dr. Révész Klaudia
bőrgyógyász, kozmetológus
A Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
(írása nyomán)
2008. május 22.
 


Mezoterápiáról
hitelesen

Nagyon sok téves információ kering a köztudatban erről a több mint fél évszázados orvosi kezelési technikáról. Kevesen vannak tisztában (még orvosi körökben is) hazánkban azzal, mit is takar pontosan ez a magyar fülnek kicsit furcsán hangzó fogalom: mezoterápia. Valójában amikor az orvos mezoterápiás kezelést végez, többnyire ugyanazt a gyógyszert adja be a páciensének intradermálisan (a beteg szerv feletti bőrbe és sokkal kisebb dózisokban), mint egyébként tenné intramuszkulárisan (izomba) vagy intravénásan az adott betegség esetén. A mezoterápiás kezelést általában speciális elektronikus adagoló készülékkel végzik, mivel a hatóanyag adagolás pontossága és egyenletessége csak így biztosítható. Nem beszélve arról, hogy a kezelés így sokkal kevésbé fárasztó a kezelő számára és kevésbé fájdalmas a kezelt számára, mivel a készülék kiiktatja a kezelő kéz remegését.

Ez az igen hatékony és kíméletes mikroinjekciós kezelés technika - mint megannyi más - tehát a hagyományos orvoslásból került át a szépészetbe az elmúlt tíz év során.

Az esztétikai mezoterápia a következő esetekben igen hatásos eszköz az orvos kezében:

 • különböző eredetű hajhullások kezelése (androgén típusú is)
 • arc, nyak, dekoltázs anti-aging (öregedés lassító) kezelése: a napsugárzás, a szennyezett levegő és megannyi más károsító tényezőnek leginkább kitett testrészek megelőző (fiatal korban), ill. regeneráló, reparáló (idősebb korban) kezelése hyaluronsavval, vitaminokkal, organikus szilíciummal, stb... Fontos hangsúlyozni, hogy ennek a bőrszerkezet javító beavatkozásnak semmi köze a ráncfeltöltéshez. Ez utóbbi esetén ugyanis speciális módosított (polimerizált) hyaluronsavat fecskendez be az orvos közvetlen a ránc alá, mely anyag ott egy tömbben marad és előemeli a meggyűrődött és besüllyedt bőrt 6 - 9 hónapig. A ráncfeltöltést mindig manuálisan végzik (soha nem készülékkel). A mezoterápiásan beadott anyagok viszont egyenletesen szétterjednek az irhában és 3 - 4 hét alatt teljesen felszívódnak onnan. Természetesen ezek, mivel az egész kezelt bőrfelületet feszesebbé, hidratáltabbá és rugalmasabbá teszik, némiképp mérséklik a ráncokat is, de egy mély orr-ajak barázdát nem képesek eltüntetni.
 • arcon megjelenő hiperpigmentáció (túlzott melanin termelődés) esetén, a barnás foltok (pl. májfoltok) kivilágosítása igen kíméletes módon
 • striák (terhességi csíkok, amelyek nem csak terhesség után jelennek meg, hanem bármilyen hirtelen hízás-fogyás esetén is) enyhítése
 • helyi lefogyhatatlan zsírpárnák mobilizálása
 • narancsbőr kezelése (lehetőleg kombinálva más kezelésekkel)

Meg kell magyarázni a páciensnek, hogy ez utóbbi kettő persze kizárólag az ő aktív közreműködése esetén lehet sikeres (diéta, folyadékbevitel, testmozgás, stb...).

Európa szerte országonként más a szabályozás a tekintetben, hogy mindebből mit végezhet kozmetikus. Nyilvánvaló, hogy olyat nem, amely esetén kifejezetten betegség kezeléséről van szó és következésképp gyógyszernek minősülő hatóanyagot kell beadni. Természetesen a tűszúrás mélysége sem közönbös. Kozmetikus csak az irha legfelsőbb rétegébe szúrhat tűvel és azt is csak akkor, ha elsajátította a fertőtlenítés, a steriltás és az aszepsis (kórokozómentes környezet) fogalmait. A kozmetikai mezoterápia csakis a bőr szépítésére korlátozódhat.

A tűszúrások azonban nem kellemesek, még akkor sem, ha rendkívül vékony tűvel is végzik azokat és komoly fájdalmat nem okoznak. Mi lesz azokkal, akik nem kérnek a tűszúrásokból? Van erre is megoldás: a tű nélküli mezoterápia (más néven elektroporáció). Ez egy 2003 évi Nobel díjjal jutalmazott fejlesztés eredménye. A tű nélküli készülék (elektroporátor) speciális elektromágneses hullámok segítségével nyitja meg a bőrsejtek membránját a hatóanyagok előtt minden eddig alkalmazott technikánál sokkal eredményesebben. Az összes fentebb említett probléma esetén ugyanúgy alkalmazható, mint a tűs technika. Az alkalmazott hatóanyagok is ugyanazok. Ez utóbbiak ez esetben is analítikai tisztaságúak és sterilek lehetnek csak!

Dr. Kalmár Miklós
2008. április 20.
 


Mezoterápia – tűvel és tű nélkül

Egyre többször találkozunk manapság ezzel a furcsa idegen kifejezéssel a különböző médiumokban. Mindez persze azzal is jár, hogy egyre több téves információ kering a köztudatban ezzel a több mint 50 éves orvosi kezelési technikával kapcsolatban (is), amely az orvoslásból került át a szépészetbe, mint megannyi más eljárás.

Az orvosi mezoterápia a hagyományos európai orvoslás szerves része, így az az orvos, aki megismerte ennek az eljárásnak az előnyeit , gyógyító munkája során alkalmazza ezt a kezelési technikát. Ilyenkor - adott betegség esetén - ugyanazokat a gyógyszer hatóanyagokat adja be a páciensének intradermalisan (irhába, vagyis a bőr középső rétegébe), mint amelyeket egyébként intravénásan (vénába), intramuszkulárisan (izomba) vagy szájon át adna. Ezt azért kellett előrebocsátani és nyomatékosan hangsúlyozni, mert nálunk sokan (orvosok is!), amikor meghallják a mezoterápia szót, jobb esetben paramedicinális tevékenységre, rosszabb esetben valamiféle kuruzslásra gondolnak. Az intradermális beadás nagy előnye az, hogy jóval kisebb dózis is elegendő a betegség tüneteinek enyhítéséhez, mint a többi beadási mód esetén, amikor az egész testben széttterjed a gyógyító hatóanyag. Ennek magyarázata az, hogy a hatóanyag közvetlenül a megcélzott beteg szerv közelében kerül beadásra, így abból jóval kevesebb is elég a gyógyuláshoz.

Az esztétikai mezoterápia az utóbbi bő egy évtized során alakult ki és vált ki a gyógyító mezoterápiából. Ez is orvosi tevékenység, de az orvos ez esetben nem feltétlenül betegséget gyógyít, amikor ezt végzi, hanem páciensei esztétikai jellegű problémáin próbál segíteni. Tekintsük át röviden milyen esetekben alkalmazható sikerrel ez a kezelési technika!

Megelőzés & regenerálás

Arcunk, nyakunk, kézfejünk, - s a hölgyeknél a dekoltázs is - fokozottan ki van téve a károsító hatásoknak (napsugárzás, szennyezett levegő, stb.). Ezáltal ezeken a testrészeinken az öregedés jelei is hamarabb jelentkeznek. Fiatalabbaknál megelőzésképpen, idősebbeknél reparáló céllal is rendszeresen végezhető. Ezt az eljárást mezoliftnek nevezik Európában és mesoglow-nak Észak Amerikában. Ennek során elsősorban vitaminokat, szilíciumot és hyaluronsavat használnak az orvosok - ez utóbbi esetében nagyon fontos hangsúlyozni, hogy itt olyan hyaluronsavat alkalmaznak, amilyet a bőrünk alapállománya is eleve tartalmaz (mégha az életkor előrehaladtával egyre kevesebbet is), s hogy mivel a vizet ez az anyag köti meg a bőrben, a hiányában megjelennek a szárazsági ráncocskák.

Fontos megjegyezni, hogy a mezoterápiának semmi köze a ráncfeltöltéshez, például egy orr-ajak barázda feltöltéséhez, még akkor sem, ha ez utóbbit is leggyakrabban hyaluronsavval végzik. Egyrészt, mert a ráncfeltöltéshez használt anyag egy speciális, polimerizált (óriásmolekulákból álló), tartósan a beadás helyén maradó sűrű anyag; másrészt a beadás technikája is egészen más. Ráncfeltöltést steril fecskendőből manuálisan végzi az orvos, míg az esztétikai célú mezoterápiás beavatkozásokat többnyire elektronikus adagoló készülékekkel végzik, mivel manuálisan csak pontatlanul végezhető.

Alkalmazási területek

A fent említett megelőző és regeneráló anti-aging kezeléseken túl bizonyos bőrproblémák kezelésére is hatásos megoldást nyújt:

 • Egyre gyakoribb bőrprobléma a hiperpigmentáció, vagyis a bőr festékanyagának, a meleninnak a túlzott termelődése, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy arcunk bőrén több-kevesebb kisebb-nagyobb garnás folt jelenik meg (pl.: májfoltok). Ezt kiválthatják egyes gyógyszerek, terhesség, ill. szoptatás időszakában fellépő hormonális változások, stb. Először a kiváltó okot célszerű megkeresni, ha lehet. Ennek a problémának a kezelésében a mezoterápia messze a legkíméletesebb, s ugyanakkor igen hatásos kezelési mód.
 • A foltokban történő hajhullás is egyre gyakoribb panasz - erre is érvényes, hogy először, ha lehet, célszerű megkeresni a kiváltó okot, s ezután jöhet a célzott mezoterápiás kezelés. Az oly gyakori androgén típusú kopaszodást is meg lehet állítani (nem visszafordítani!), de csak addig, amíg havonta egyszer visszajár kezelésre a páciens. Ráadásul minden esetben nem csak a hajhullást illetve a kopaszodást lehet megállítani, bármilyen eredetű legyen is az, de az újonnan kinövő hajszálak legalább 30-40%-kal vastagabbak lesznek néhány kezelés után. Ezt a páciens úgy éli meg, hogy dúsabbá vált a hajkoronája.
 • A striák, a köznyelvben "terhességi csíkok", nem csak a terhesség alatt alakulhatnak ki, hanem minden esetben, amikor a hirtelen hízás szétfeszíti a bőrt és az gyakorlatilag el is szakad. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ezt még a legdrágább kozmetikai készítményekkel sem lehet megelőzni. Valaki vagy genetikailag predesztinált rá vagy sem. Amikor már kialakultak a csíkok, a megfelelő hatóanyag keveréknek közvetlenül a striákba való fecskendezésével nagyon szépen csökkenthető a livid elszíneződés és a striák szélessége. A második, harmadik kezelés után a striák fokozatos feltöltődése is beindul.
 • Szót kell még ejteni két olyan problémáról, amikor mélyebbre, a bőraljába juttatja az orvos a hatóanyagokat: lefogyhatatlan zsírpárnák és a cellulit (narancsbőr). Előbbi, olyan helyi bőr alatt fekvő zsírpárnák mobilzálását jelenti, amelyektől sem diétával sem sportolással nem tud megszabadulni a páciens. Tehát ez nem a fogyókúra alternatívája, hanem annak csak hatásos kiegészítője! Utóbbi nem csak egyszerű helyi zsírszövet szaporulat, hanem annak egy kórosan átépült, átstrukturálódott formája. Emiatt sokkal hosszadalmasabb a kezelés, és fokozottan szükség van a páciens együttműködésére; vagyis, hogy tegyen ő is erőfeszítéseket (diéta, testmozgás, folyadékbevitel, stb.). Hát erre a legnehezebb rávenni az embereket.

Kozmetikai mezoterápia tűvel

A kozmetikai mezoterápia célja a bőr szépítése, a kozmetikus segítségével. Véleményem szerint ez esetben csak olyan hatóanyagok használata megengedhető, amelyek nem minősülnek gyógyszernek, és a betegségnek minősülő panasz(ok) gyógyítása sem jöhet szóba. A kozmetikai mezoterápia például Németországban és Nagy Britanniában igen népszerű a kozmetikusok körében, az utóbbi időben Magyarországon is terjedőben van. Ez nem is lenne baj, ha azok a kozmetikusok, akik ezt alkalmazni szeretnék, egy szigorú vizsgával (amelyen meg is lehet bukni!) záruló, komoly tanfolyamon vennének részt. A tanfolyamnak elengedhetetlen része kellene legyen, a technika és anyagismeret mellett, a fertőtlenítés, és az aszepsis (kórokozómentes környezet) megteremtésének elsajátítása is, ugyanis a mezoterápiának az egyetlen lehetséges komoly kellemetlen mellékhatása a fertőzés! Elkerülése nagyban múlik a kezelő személy elővigyázatosságán.

- és tű nélkül

Mi van akkor, ha a vendégnek vagy netán a kozmetikusnak tű fóbiája van?

Erre jelent megoldást a tű nélküli mezoterápia (más néven elektroporáció), mely eljárással rendkívüli mértékben felgyorsítható és mennyiségileg is növelhető a bőrre felvitt hatóanyagok penetrációja (beszívódása a bőrbe). Ez esetben a készüléken lévő kerek kezelőfej elektromágneses hullámokat kibocsátva nyitja meg a bőrsejtek membránján az akvaporin csatornákat, melyeken keresztül a hatóanyagok felszívódnak és sejt szinten is hasznosulhatnak.

Minden olyan esztétikai indikációra (javallatra) használható, amire a tűs változat, ráadásul a kellemetlen mellékhatások kockázata nélkül!

Dr. Kalmár Miklós
orvos, mezoterapeuta,
a Magyar Mezoterápia Társaság alapító tagja
2008. március 31.

Ha kérdése van, írja meg nekünk azt az alábbi e-mail címre:

mezoterapia@mezoterapia.hu