HÍREK,
ÚJDONSÁGOK
 
MI  IS  AZ  A
MEZOTERÁPIA?
 
MEZOTERÁPIA
TŰ NÉLKÜL IS
 
MEZOTERÁPIA
TÖRTÉNETE
 
BŐRFIATALITÁS
MEZOTERÁPIÁVAL
 
PIGMENTFOLTOK
KEZELÉSE
 
TERHESSÉGI
CSÍKOK, STRIÁK
 
ÉRDEKES LINKEK
 

Hatóanyagok bejuttatása a bőr mélyebb rétegeibe

A bőrfelületre felvitt kozmetikumok számtalan természetes és vegyi eredetű anyag keverékéből álló kémiai rendszerek, szaknyelven multiplex emulziók. A kozmetikum a bőr felületére kerülve átalakul, víztartalmának jelentős részét elveszíti, a felületen bekoncentrálódó anyagból megindul a felszívódás, orvosi szaknyelven: a perkután abszorpció.

A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a bőrre került anyag felszívódásában a legnagyobb ellenállást a szaruréteg jelenti. A felszívódás hatékonyságát sokféle módszerrel tudjuk fokozni.

Kémiai módszerek

A hatóanyagok felszívódását segítő kémiai módszerek közül a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb eljárás a szaruréteg fellazítása különböző anyagokkal.

A gyümölcssavak, más néven alfahidroxisavak (glikolsav) és a régebb óta használt bétahidroxisav (szalicil) alacsony, maximum 2-3%-os koncentrációban jól fellazítja az ellenálló szaruréteget, így a penetráció erősödik.

A korszerű


a hámsejtekbe bejutó apró, sejthártyára emlékeztető fallal rendelkező mikroszférái is kiváló behatolóképességgel rendelkeznek, ráadásul a belsejükben inkorporált hatóanyagok igen mélyre jutnak be.

Fizikai módszerek

A fizikai módszerek közül leggyakrabban az okklúziós hatást, vagyis zártkötést, dunsztot alkalmazunk.

A fizikai módszerek közé sorolhatjuk a bőrfelület mechanikus vékonyítását dörzspeelingekkel, frimátorral, mikrodermabrázióval. Így a hatóanyagok bejutása nő, de az elvékonyodott szarurétegben kisebb hatóanyagdepó alakul ki. Amit nyerünk a réven, azt némileg veszítjük a vámon: vagyis a vékonyabb szaruréteget többször kell bekenni. Emellett csökken az elvékonyodott réteg mechanikai védőképessége, és az UV sugárzás elleni hatása is jelentősen csökken, így nő a fényvédelem jelentősége.

Az elektromos energia is felhasználható a hatóanyag-molekulák mozgatására a molekulák töltése miatt: ezt a módszert iontoforézisnek, vagy galvánkezelésnek nevezzük. A mai áramformák már bonyolultak, legtöbbször váltott pólusokkal dolgozunk.
Vigyázat! Mostanában már mindenféle elektrokozmetikai készüléket úgy próbálnak eladni, hogy megtévesztő módon "tű nélküli mezoterápiának" titulálják azt. Példának okáért amikor a kezelt személynek negatív elektródát kell szorongatnia a kezében a kezelés alatt, az biztos, hogy minden csak nem mezoterápia.

Az ultrahang, mint mechanikus lökéshullám szintén korszerű módszer.


Mezoterápia tűvel és tű nélkül

A hatóanyagok legszélesebb skálájának a bevitelére egyértelműen a leghatásosabb két módszer, a

, és a

A kozmetikumok mélységi behatolásának fokozása azonban kétélű. Mindig van valami kémiai szennyezőanyag a rendszereinkben, emellett a kozmetikumok sok gyártási segédanyagot, tartósítószert, állagjavítót, illatanyagot tartalmaznak, amelyekre természetesen a kozmetikumnak van szüksége, egyáltalán nem pedig a bőrünknek. Minél mélyebbre hatolnak ezek a komponensek, annál nagyobb a bőrizgató, irritációs hatás és a kontaktallergia kifejlődésének lehetősége. Nagy felelősséget vállal az, aki "legyőzi" a hámréteg ellenállását, barrierjét, mert mellékhatásokat, betegségeket is okozhat a nagy mennyiségű, túl mélyre bekerült nemkívánatos anyag, kozmetikai komponens. Tehát minél mélyebbre viszünk a bőrbe egy anyagot, annál tisztábbnak, sőt ha lehet sterilnek és adalékanyagmentesnek kellene lennie a mellékhatások elkerülése céljából.

Ezért nem javasolt a kozmetikumok mélységi behatolását, a felhasználási javaslatban nem szereplő, eltérő módszerekkel fokozni! Egyszerűbben fogalmazva: mezoterápiás módszerrel csak és kizárólag olyan direkt erre a célra előállított hatóanyagokat szabad használni, amelyek analitikai (megközelítően 100%-os) tisztaságúak, sterilek, minden tartósító, színező, állagjavító és bárminemű más segéd anyagoktól ill. adalékoktól mentesek. Csak ilyenek használata megengedett minden esetben, amikor tűs vagy tű nélküli mezoterápiás módszerrel a börre felvitt hatóanyag(ok) penetrációját (behatolását) kívánjuk elérni.
Tehát hagyományos kozmetikumokat ezekkel a módszerekkel nem szabad használni, mert súlyos fertőzést vagy allergiás reakciót válthatunk ki!
Ha kérdése van, írja meg nekünk azt az alábbi e-mail címre:

mezoterapia@mezoterapia.hu