HÍREK, ÚJDONSÁGOK
 

HATÓANYAGOK
BEJUTTATÁSA
 
MI A
MEZOTERÁPIA
 
MEZOTERÁPIA
TŰ NÉLKÜL
 
MEZOTERÁPIA
TÖRTÉNETE
 
BŐRFIATALITÁS
MEZOTERÁPIÁVAL
 
PIGMENTFOLTOK
KEZELÉSE
 
LINKEK
 
HOME

Csíkok a bőrön

Szándékosan a halványítás, nem pedig az "eltűntetés" szót használjuk, jelenleg ugyanis nincs olyan bőrgyógyászati kezelés, amellyel megszüntethető lenne ez az esztétikai bőrprobléma. A kialakult striának legfeljebb a színén és a mélységén lehet javítani, igaz ebben már nagy eredményeket értünk el.

A bőrön futó vonalak kötőszöveti gyengeség miatt alakulnak ki: a problémás helyeken takarószervünk nem tudja követni a - legtöbbször súlyingadozás okozta - szövetfeszülést, és az irha rostjai szétszakadnak.
Bár terhességi csíkról van szó, nemcsak a várandósság alatt és nemcsak a nők bőrén okoz problémát. Az is tévedés, hogy striás bőre csak túlsúlyos embernek van, mert az arra való hajlam miatt soványan is lehet "csíkosodni".

Mezoterápia:
tűszúrásokkal a csíkok ellen

A bőrre felvitt kozmetikumok felszívódását rendkívüli módon gátolja bőrünk elszarusodott hámrétege. Léteznek persze a felszívódást elősegítő módszerek, amelyek közül elvitathatatlanul a leghatásosabb a mezoterápia. A szakemberek megfigyelték, hogy a különféle anyagok (gyógyászati és kozmetikai) akkor hatnak a legintenzívebben, ha oda kerülnek, ahol be kell avatkozni a szervezet működésébe. A bőrfelszínhez közeli struktúrák esetében ez legbiztonságosabban és legegyszerűbben a hatóanyag közvetlen befecskendezésével érhető el.

A módszerrel halványítani lehet a terhességi csíkokat - kezdi dr. Kalmár Miklós orvos-mezoterapeuta, a Magyar Mezoterápiás Társaság alapító tagja. - Vékony tűvel - manuálisan vagy automatizált készülékkel - a striákba juttatjuk a hatóanyagkoktélt. Létezik fecskendőt mellőző eljárás is: ebben az esetben készülék által kibocsátott elektromágneses hullámok hatóanyagcsatornákat hoznak létre a bőrfelszíntől a mélyebb rétegek felé, ezeken keresztül szívódik fel a hatóanyag. A bőrbe jutatott hatóanyagkoktél stimulálja a fibroblast sejteket. Ezek a bőr "őssejtjei", amelyek a rugalmasságot biztosító kollagént és elasztin rostokat állítják elő. A fibroblast-szaporulat hatására újraépül takarószervünk, a csíkok láthatóan "kitöltődnek" és csökken a lilás, vöröses elszíneződés is. A mély és vastag striák esetén 40%-os, a friss és vékony sávoknál 80-90%-os a szövet felépülése és bebarnulása. Főleg a comb- és a fenéktájékon jelentős a változás. - Jelenleg nincs olyan kezelés, amellyel végleg eltűnnének a vonalak, de a 40-90%-os ígéret kecsegtető - mondja a mezoterapeuta.

Minden olyan beavatkozásnál, amikor a bőr folytonossága megszakad, kockázatot jelent a fertőzés, ezért a mezoterápiás szakembereknek kizárólag steril, egyszer használatos eszközökkel szabad dolgozni. Emellett előírás a gyógyszergyárban előállított steril, ampullázott készítmények használata, és szigorú szabályai vannak a bőrfertőtlenítésnek is. Dacára, hogy szurkálásról van szó, a kezelés nem fáj.

A mezoterápiás eljárást lassan egy évtizede alkalmazzák regeneráló kezelésekhez (pl. arcbőr-öregedés, hajhullás, narancsbőr kezelése), de striákkal mindössze egy éve kezdtek foglalkozni, nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Tehát hogy milyen hosszú távon épül vissza a szövet, egyelőre nem tudni. Kalmár Miklós ennek ellenére azt javasolja, senki ne viszolyogjon, mert a kezelés hatásos.

Használati javaslat: 3-6 kezelés, kéthetente 1 alkalom
Időtartam: Kb. 1/2 - 1 óra/ kezelés (a problémás testfelület nagyságától függően)

Kizáró okok, állapotok: Cukorbetegség, vérzékenység, terhesség, gyulladt bőr stb.

Molnár Ági

Ha kérdése van, írja meg nekünk azt az alábbi e-mail címre:

mezoterapia@mezoterapia.hu